Iz ljubavi prema suncu, moru, buri i crvenoj, kamenitoj zemlji smo omiljenu dugogodišnju ljetnju destinaciju na sjeveroistoku otoka Brača "pretvorili" u porodični obrt.
Kantar Homemade se bavi uzgojem maslina - u vlastitom masliniku masline tretiramo na organski način, poštujući principe sezonskog održavanja stabala i zemlje oko njih.
Masline beremo na početku sezone, sredinom oktobra, od tuda i naziv "ekstra-djevičansko".
Ubrane masline se zatim odnose na preradu u lokalnu uljaru unutar 24h, gdje se ulje stvara hladno-prešanom metodom, te ulje onda pretačemo u klasične tamne boce za ovo ulje.
Sorte maslina u našem masliniku, oblica, levantinka i pokoja lastovka, daju ulju pikantan, voćni okus, travnati miris i jasnu zelenu boju.
Ovakvo ulje se obično koristi u salatama, kao preliv po ribi, pečenjima i kao dodatak jelima na kraju kuhanja.
A naravno da ga se može upotrebljavati za sjajniju kosu i kožu ili jednostavno ujutro, natašte, "na kašiku"!